- WARSZTATY KULINARNE Z KUCHRZEM KRÓLEWSKIM
WARSZTATY KULINARNE Z KUCHRZEM KRÓLEWSKIM
wtorek, 02 czerwca 2015
W dniu 1 czerwca 2015 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Kaliszu Pomorskim odbyły się warsztaty kulinarne prowadzone przez pana Macieja Nowickiego, kucharza królewskiego z Muzeum Króla Jana III w Wilanowie, współpracownika profesora UMK w Toruniu, Jarosława Dumanowskiego, specjalisty od kuchni staropolskiej, z którym wspólnie odkrywa i rekonstruuje smaki naszych przodków.
Maciej Nowicki pierwsze doświadczenia zawodowe zdobywał pod okiem Brada Ryana w Wielkiej Brytanii. Po powrocie do Polski pracował w warszawskich restauracjach „Polka” i „Gar”. Był szefem kuchni w restauracji „Carskiej” w Białowieży. Sporą część życia zawodowego spędził we Francji, gdzie gotował w północnej Bretanii. Po etapie pasjonowania się szeroko pojętą kuchnią europejską zainteresował się kuchnią staropolską i jej korzeniami.
Warsztaty kulinarne były nagrodą za I miejsce drużyny z ZSP w Kaliszu Pomorskim w konkursie „Smaki baroku”, zorganizowanym przez Muzeum Króla Jana III w Wilanowie.
Pod kierunkiem pana Macieja Nowickiego staropolskie smaki poznawała grupa dziewięciorga uczniów zainteresowanych gotowaniem oraz laureatów konkursu. Dowiedzieli się wielu ciekawych rzeczy na temat tajników kuchni staropolskiej, stosowanych w niej, często dziś zapomnianych produktów, przypraw i potraw. Efektem warsztatów było pyszne danie z jagnięciny i kaczki ze szparagami, topinamburem i skorzonerą, którego degustacją zajęli się uczestnicy zajęć, nauczyciele i panie ze szkolnej stołówki.
Dziękujemy panu Maciejowi Nowickiemu za profesjonalne przygotowanie i bardzo ciekawe przeprowadzenie warsztatów kulinarnych, których uczestnicy mogli połączyć dwie pasje – gotowanie i historię.
Uczniowie z koła historycznego